Αρχική

ΔΙ.Ο.ΒΙ.

Μέλη

Επικοινωνία

Ρωτήστε μας

Ανακοινώσεις


Ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη και στο Ιστορικό Αρχείο
του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου ΠειραιώςΗ Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Οικονομικών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.Ο.ΒΙ.) που περιλαμβάνουν ενημερωτικές επισκέψεις στις βιβλιοθήκες - μέλη του Δικτύου, οργανώνει ξενάγηση για το κοινό στους χώρους της Βιβλιοθήκης, καθώς και στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 και ώρες 12:00-14:30.

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τη Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ, η οποία διατηρεί τις συλλογές βιβλιοθηκών σημαντικών ελληνικών τραπεζών που απορροφήθηκαν από τον Όμιλο Πειραιώς, αριθμώντας περίπου 57.000 ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους βιβλίων, καθώς και περιοδικές εκδόσεις. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει τίτλους στα πεδία έρευνας και δραστηριοποίησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, αλλά και γενικότερα του Ομίλου Πειραιώς, όπως: βιομηχανική αρχαιολογία, ιστορία της τεχνολογίας, μουσειολογία, πολιτιστική διαχείριση, ανθρωπολογία, λαογραφία, εθνολογία, οικονομική και κοινωνική ιστορία, χρηματοοικονομικά, τραπεζικά και οικονομικά θέματα, γεωτεχνικά και περιβαλλοντικά θέματα, αγροτική οικονομία και πολιτική. Σημαντικό τμήμα αποτελούν οι ειδικές συλλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν υλικό που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Στη Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ λειτουργεί επίσης Παιδικό Τμήμα για τους μικρούς της φίλους και υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μαθητική κοινότητα. Η Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της και συμμετέχοντας ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής της, διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με άλλους φορείς.

 

Το Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ στεγάζεται σε πρώην βιομηχανικό κτιριακό συγκρότημα, στην περιοχή του Ταύρου, το οποίο έχει μεταβληθεί σε πολυχώρο πολιτισμού με τις απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή κοινού και με σύγχρονες συνθήκες φύλαξης αρχειακού υλικού. Το ερευνητικό ερώτημα που μπορεί κανείς να απευθύνει στις συλλογές του αφορά την ανάπτυξη της Ελλάδας του 20ού αιώνα, στο σύνολο της οικονομίας και στους επιμέρους κλάδους της, μέσα από τη δράση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαφορετικής στόχευσης και πανελλήνιας εμβέλειας, κρατικών οργανισμών, καθώς και εταιρειών όλου του παραγωγικού φάσματος. Οι δράσεις που αναπτύσσονται στο Ιστορικό Αρχείο το καθιστούν βασικό χώρο έρευνας της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Ελλάδας του 20ού αιώνα και φιλοδοξούν να το εγγράφουν διαρκώς στον πολιτιστικό χάρτη της πρωτεύουσας. Το Αρχείο απευθύνεται πρωτίστως στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και σε εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες, στο προσωπικό του Ομίλου Πειραιώς, στην τοπική κοινωνία, καθώς και στο ευρύτερο κοινό.

 

Το σημείο συνάντησης για την έναρξη των ξεναγήσεων είναι η Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ (Σαλαμίνος 72-74, 17675, Καλλιθέα, Πλησίον ΗΣΑΠ Καλλιθέας) και ώρα 12:00 μ.μ. Προβλέπεται η μεταφορά των συμμετεχόντων στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος), ενώ μετά τη λήξη και της δεύτερης ξενάγησης οι συμμετέχοντες θα μεταφερθούν στον πλησιέστερο σταθμό του μετρό, τον Κεραμεικό.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η αίτηση συμμετοχής είναι απαραίτητο να υποβληθεί ηλεκτρονικά εδώ. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΔΙ.Ο.ΒΙ. http://diovi.lib.unipi.gr/ και στα κοινωνικά δίκτυα Facebook: ΔΙΟΒΙ, Twitter: diovi­_helin. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ στα τηλέφωνα 210 3739651-2.

 

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2017