Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Η Βασιλική Α. Τζώρα είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, και Διδάκτωρ από το ίδιο με θέμα διατριβής: «Μέτρηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην Ελλάδα: Κατασκευή Εθνικών Δεικτών Αναφοράς και Προτεινόμενες Δράσεις». Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου «Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης», του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου «International Banking & Finance» από το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου University of Greenwich. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τις σπουδές στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Λονδίνου London Guildhall University.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο Χρηματοοικονομικό Αναλφαβητισμό, στη Χρηματοοικονομική Γνώση, στη Χρηματοοικονομική Συμπεριφορά, στη Χρηματοοικονομική Εκπαίδευση, στη Χρηματοοικονομική Ευημερία και στο Χρηματοοικονομικό Σχεδιασμό.
Στις πρόσφατες εργασίες συγκαταλέγεται το έγγραφο εργασίας (working paper) με τον τίτλο: «Gender Differences in Greece of Financial Literacy» (Panos, Philippas & Tzora, 2025). Επίσης, στις πρόσφατες δημοσιεύσεις συγκαταλέγονται οι: α) Defining the Predictors of Financial Literacy for High School Students στο Journal of Risk and Financial Management (Tzora, 2025) και β) The financial capability of 15-year-olds in Greece στο Economics Letters 225 (2023) (Tzora, Philippas & Panos, 2023).
Η Δρ. Βασιλική Α. Τζώρα ήταν ομιλήτρια στο 23rd Annual Conference of the Hellenic Finance and Accounting Association - HFAA, στις 20-21 Δεκεμβρίου, 2024. Το συνέδριο έγινε στην Αθήνα. Παρουσιάστηκε το άρθρο «Gender Differences in Financial Literacy Among High School Students in Greece». Επίσης, ήταν ομιλήτρια στο 11th ICSIMAT Brasov Romania συνέδριο, στις 24-30 Οκτωβρίου 2024, στο Transilvania University of Brasov. Παρουσιάστηκε το άρθρο « Financial Stress and Resilience: The Case of Youth in Attica, Greece». Η συμμετοχή ήταν απομακρυσμένη.
Η Βασιλική Α. Τζώρα σήμερα είναι Εντεταλμένη Διδάσκουσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η Βασιλική Α. Τζώρα έχει εργαστεί ως οικονομολόγος σε διάφορες θέσεις ευθύνης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ σήμερα εργάζεται στην Attica Bank. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και του εργαστηρίου «Μελετών και Εκπαιδευτικής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής – FIBALAB”. Επίσης, είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Αποφοίτων του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται το θαλάσσιο σκι, το σκι βουνού και η ιστιοπλοΐα.
Ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας είναι Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς, με γνωστικό αντικείμενο τη Χρηματοοικονομική Διοικητική, και με εφαρμογές στις Χρηματιστηριακές Επενδύσεις, στους Θεσμικούς Επενδυτές, στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική, στον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό, στην Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (Fintech) και στα Κρυπτονομίσματα (Cryptocurrencies). Στο παρελθόν υπήρξε δύο φορές μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ο κ. Φίλιππας έχει δημοσιεύσει άρθρα σε όλα σχεδόν τα Ελληνικά Οικονομικά περιοδικά και τις σχετικές οικονομικές εφημερίδες, όπου υπήρξε τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Καθημερινή και της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά του κλάδου όπως International Review of Financial Analysis, Multinational Finance Journal, Journal of International Financial Markets, Institutions and Money, European Journal of Finance, Journal of Multinational Financial Management, Applied Mathematics & Computation, Applied Economics, Applied Financial Economics, Applied Financial Economics Letters, Applied Economics Letters, Managerial and Decision Economics, Review of Development Economics, International Review of Economics and Business, Journal of Applied Business Research, Research in International Business and Finance, Economics Bulletin και άλλα.
Το έργο του έχει τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης αφού έχει αναφερθεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά της Χρηματοοικονομικής όπως: Financial Management, Journal of Empirical Finance, Quantitative Finance, όπως International Review of Financial Analysis, Multinational Finance Journal, Journal of International Financial Markets, Institutions and Money, European Journal of Finance κ.ά.
Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων και επτά ερευνητικών μελετών. Πιο συγκεκριμένα τα βιβλία του «Αμοιβαία Κεφάλαια και Χρηματιστηριακό Περιβάλλον» (1999) και «Επενδύσεις» (2005) έχουν εξαντληθεί. Το νέο του βιβλίο με τίτλο « Η Ψυχολογία των Αγορών εκδόθηκε το 2015.
Επιπρόσθετα έχει εκδώσει δύο παιδικά βιβλία για την προώθηση της χρηματοοικονομικής γνώσης αναφορικά με την αποταμίευση (saving) και τον προγραμματισμό (budgeting) και με τίτλους «Αποταμιεύοντας για το μέλλον μας» και «Προγραμματίζοντας για το μέλλον μας» αντίστοιχα.
Την 1η Απριλίου 2013, ανέλαβε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε.). Το 2016 ίδρυσε το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Hellenic Financial Literacy Institute – HFLI). Το Ινστιτούτο αποτελεί τον πρώτο μη κερδοσκοπικό οργανισμό της χώρας μας με αποστολή την καταπολέμηση του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού.
Ο Γεώργιος Πάνος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Επίτιμος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Διοίκησης Άνταμ Σμιθ στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, όπου εργαζόταν τα προηγούμενα 9 χρόνια. Έχει εργαστεί σε προηγούμενες θέσεις στα Πανεπιστήμια του Στέρλιγκ και του Έσσεξ. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν (2010), μεταπτυχιακού τίτλου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Γουώρικ (2004) και πτυχίου στα οικονομικά, με αριστεία, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2002). Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα για επτά έτη, σε θέματα χρηματοοικονομικής και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματικότητας, καθώς και καταπολέμησης της φτώχειας. Έχει συνεργαστεί σε προγράμματα ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η ερευνητική δραστηριότητά του περί χρηματοοικονομικής διοίκησης, επιμόρφωσης των νοικοκυριών και ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων οδήγησαν στην επίτευξη μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων, επιχορηγούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το πρόγραμμα PROFIT (2016-2019: €1,6 εκατομμύρια) και το πρόγραμμα TRAILS (2024-2027: €3 εκατομμύρια). Είναι αναπληρωτής εκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού European Journal of Finance, καθώς και μέλος της εκδοτικής ομάδας των διεθνών περιοδικών Small Business Economics: An Entrepreneurship Journal και Journal of General Management. Τον Απρίλιο του 2020 αναδείχτηκε ως ένας από τους καλύτερους 40 καθηγητές MBA κάτω των 40 ετών παγκόσμια από τον αμερικανικό οργανισμό Poets & Quants που κατατάσσει τα μεταπτυχιακά προγράμματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων παγκόσμια. Οι τωρινές και υπό εξέλιξη αδημοσίευτες μελέτες του περί την προσωπική χρηματοοικονομική, τη χρηματοοικονομική διοίκηση, τη χρηματοοικονομική τεχνολογία, το χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και τη διασύνδεσή του με τη νέα οικιακή οικονομία, καθώς και το χρηματοοικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό επιδρούν κομβικά σε αυτές τις ύψιστης σημασίας ατζέντες πολιτικής, επιμόρφωσης και πρακτικής.
Σύντομο Βιογραφικό
Η Ιφιγένεια Βαρδακώστα είναι υπεύθυνη βιβλιοθηκονόμος της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο ίδρυμά της, είναι μέλος διαφόρων επιτροπών των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, ενώ συμμετέχει και σε διεθνή δίκτυα και επιστημονικές ομάδες αναφορικά με τη γεωγραφική πληροφορία. Η Βιβλιοθήκη στην οποία εργάζεται είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου Οικονομικών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.Ο.ΒΙ.), και της Ομάδας Ακαδημαϊκών Γεωγραφικών Βιβλιοθηκών. Είναι μέλος του Map and GIS Curators Group (MAGIC) και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Journal of Map and Geography Libraries (JMGL).