Αρχική

ΔΙ.Ο.ΒΙ.

Μέλη

Επικοινωνία

Ρωτήστε μας

Ανακοινώσεις

Η Έδρα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς (Hellenic Heritage Foundation) στο Πανεπιστήμιο του York έχει υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία δύο φορές το πρόγραμμα Summer Abroad Course in Modern Greek History. Το πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας έξι εβδομάδων, πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές συναντήσεις και επισκέψεις σε ερευνητικά κέντρα, μουσεία και χώρους σχετικούς με τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, καθώς και με τη γνωριμία με όψεις της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Στόχος του προγράμματος είναι οι φοιτητές που συμμετέχουν να έρθουν σε επαφή με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό μέσω της in situ και όχι μόνο της παραδοσιακού τύπου διδασκαλίας, με την καθοδήγηση ειδικών άλλων από τον διδάσκοντα καθηγητή.

Το καλοκαίρι του 2017 ο υπεύθυνος καθηγητής της έδρας συνεργάστηκε με την Ειδική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) για την έναρξη συνεργασίας το καλοκαίρι του 2018. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι αφενός οι εκπαιδευτικές συναντήσεις και επισκέψεις του προγράμματος να περιλαμβάνουν οικονομικές και άλλες βιβλιοθήκες, και αφετέρου να διαμορφωθεί ένα μοντέλο συνεργασίας για όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, με ανάθεση ερευνητικών εργασιών (projects) σχετικών με την αξιοποίηση του υλικού των βιβλιοθηκών αυτών.

Στο δίπολο αυτό της συνεργασίας προστίθενται επικουρικά πρόγραμμα υποτροφιών και πρόγραμμα έρευνας. Το πρόγραμμα υποτροφιών Placements αφορά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας των φοιτητών σε συνεργαζόμενους φορείς στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (The Canadian Institute in Greece), το οποίο αξιοποιεί τον εκάστοτε υπότροφο στη βιβλιοθήκη του. Παράλληλα, στο Πανεπιστήμιο York λειτουργεί το Πρόγραμμα Έρευνας Ελληνο-Καναδικής Ιστορίας (Greek Canadian History Project’s, GCHP) για την πρόσκτηση, διατήρηση και προσβασιμότητα υλικού σχετικού με τους Έλληνες του Καναδά, και ειδικότερα με την ελληνική κοινότητα του Τορόντο.

Απώτερος σκοπός είναι η διαμόρφωση ενός μοντέλου συνεργασίας και διασύνδεσης ανάμεσα σε έδρες ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο και σε βιβλιοθήκες στην Ελλάδα.

Σάκης Γκέκας, Associate Professor, Hellenic Heritage Foundation Chair of Modern Greek History, York University και Χρύσα Νικολάου, υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς