Αρχική

ΔΙ.Ο.ΒΙ.

Μέλη

Επικοινωνία

Ρωτήστε μας

Ανακοινώσεις

Η ΕΛΣΤΑΤ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος για την ανάπτυξη της στατιστικής παιδείας στη Χώρα μας, έχει προβεί στις ακόλουθες δράσεις:
• Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και φοιτητών στις εγκαταστάσεις της, κατά τη διάρκεια των οποίων ενημερώνονται για τη σημασία και τη χρησιμότητα των στατιστικών στοιχείων στη δημόσια πολιτική, την οικονομία και τους άλλους τομείς της ζωής, τα διάφορα στάδια της διαδικασίας κατάρτισης των στατιστικών, από το σχεδιασμό των ερευνών έως τη διάχυση των στατιστικών αποτελεσμάτων, την πλοήγηση στη διαδικτυακή πύλη της ΕΛΣΤΑΤ κ.ά.
• Διοργάνωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του «Πανελλήνιου Διαγωνισμού στη Στατιστική», για την περίοδο από τα τέλη Οκτωβρίου 2017 έως και τα τέλη Μαρτίου 2018. Σκοπός του Διαγωνισμού είναι να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν νέες μεθόδους και εργαλεία για τη διδασκαλία της στατιστικής επιστήμης.
• Δημιουργία ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας «Απογραφή στο Σχολείο» - Census@School, η οποία θα περιέχει εκπαιδευτικό υλικό, με σχετικές οδηγίες, για τη διαδικασία και τις εργασίες διενέργειας μιας στατιστικής απογραφικής έρευνας, σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Παράλληλα, θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη διενέργεια των Γενικών Απογραφών Πληθυσμού-Κατοικιών που διεξάγονται στη Χώρα κάθε δέκα χρόνια. Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα ενσωματωθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
• Δημιουργία εφαρμογής e-gaming σχεδιασμένης για ιστοσελίδα και κινητού τηλεφώνου, με στόχο τη διείσδυση της στατιστικής στα σχολεία με τη χρήση νέων τεχνολογιών και παράλληλα, την ανάπτυξη ικανοτήτων στατιστικής σκέψης από τους μαθητές.
• Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το οποίο αποσκοπεί στην εισαγωγή του στατιστικού εγγραμματισμού στην εκπαίδευση, δηλαδή στην εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές έννοιες\ και τη χρησιμότητα της στατιστικής, τον τρόπο ανάγνωσης στατιστικών δεδομένων και ερευνών, καθώς και στην ανάπτυξη της στατιστικής συνείδησης.
• Σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής για τη μελέτη εισαγωγής του στατιστικού εγγραμματισμού στο πλαίσιο της «Θεματικής Εβδομάδας» και της «Ευέλικτης ζώνης» που υλοποιούνται στη Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αντίστοιχα, τη διοργάνωση μαθητικών και φοιτητικών αγώνων στη στατιστική, θεματικών Ημερίδων και εκπαιδευτικών επισκέψεων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ σε σχολεία κ. ά.

Μέσα στο σύνθετο, μεταβαλλόμενο και γεμάτο προκλήσεις σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, τα άτομα καλούνται να πάρουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν την οικονομική τους υγεία και ευημερία. Ο οικονομικός αλφαβητισμός ( financial literacy), που περιλαμβάνει την ικανότητα αποτελεσματικής χρήσης γνώσεων και δεξιοτήτων για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων, και η συναφής εκπαίδευση (financial  education), η διαδικασία δηλαδή μ ε την οποία τα άτομα βελτιώνουν τη γνώση και την κατανόηση των χρηματοοικονομικών προϊόντων, υπηρεσιών και εννοιών, κατέχουν πρωταρχικές θέσεις στην παγκόσμια ατζέντα στρατηγικών. Οι βιβλιοθήκες ως χώροι ελεύθερης, αξιόπιστης και αντικειμενικής πληροφόρησης και λόγω της μεγάλης εμπειρίας τους στον πληροφοριακό γραμματισμό αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον οργάνωσης και παροχής εκπαίδευσης σε θέματα οικονομικού αλφαβητισμού. Στην εισήγηση θα παρουσιαστούν οι κατευθυντήριες οδηγίες της Reference & User Services Association (RUSA) για την παροχή οικονομικής εκπαίδευσης στις βιβλιοθήκες και βέλτιστες πρακτικές σ την εφαρμογή προγραμμάτων χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού. Επίσης θα γίνει αναφορά σε ορισμένες σημαντικές παραμέτρους της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, όπως η επιμόρφωση του προσωπικού, η ανάπτυξη συν εργασιών και η αξιολόγηση των προγραμμάτων .   

Η εμπειρία που προέκυψε από την εφαρμογή των Δημιουργικών Εργασιών (Δ.Ε.) στο Γενικό Λύκειο κατά το σχολικό έτος 2016-17 υπήρξε ενθαρρυντική τόσο από την πλευρά των εκπαιδευτικών όσο και από την πλευρά των μαθητριών και μαθητών. Μεταξύ των μαθησιακών επιδιώξεων που τέθηκαν με την εφαρμογή τους ήταν και η εξοικείωση των μαθητριών και μαθητών «…με τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις του επιστημονικώς εργάζεσθαι…» καθώς και η «…καλλιέργεια των δεξιοτήτων αξιοποίησης της βιβλιοθήκης (library skills)…».

Στην αποτίμηση της πρώτης εφαρμογής των Δ.Ε. οι ερωτηθέντες εκπαιδευτικοί συνέκλιναν σε μια σειρά προτάσεων που κατά τη γνώμη τους θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εφαρμογή των Δ.Ε. στα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα σε αυτές επισημάνθηκε «η πρόσβαση στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση και στον εντοπισμό του υποστηρικτικού τους υλικού (διδακτικό υλικό, πηγές πληροφόρησης και βιβλιογραφία)». Ανταποκρινόμενοι στα αποτελέσματα της αποτίμησης της πρώτης εφαρμογής των Δ.Ε. και στην κατεύθυνση της βελτίωσης της εφαρμογής τους, σχεδιάστηκε από το Γραφείο Βιβλιοθήκης, Αρχείων και Εκδόσεων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) σε συνεργασία με το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά το σχολικό έτος 2017-18 η πιλοτική δράση: «Γενικά Λύκεια και Βιβλιοθήκες συνεργάζονται στην υλοποίηση των Δημιουργικών Εργασιών».  Μέσω αυτής της Δράσης, επιχειρείται η ενεργή συμμετοχή και αξιοποίηση των Βιβλιοθηκών στις φάσεις ανάπτυξης των Δ.Ε. και ιδιαίτερα στις φάσεις της Προετοιμασίας, της Ανάθεσης και της Οργάνωσης/Εκπόνησής τους.

Στην πιλοτική δράση  -η οποία βρίσκεται στην τελική φάση εφαρμογής της με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα-  συμμετέχουν συνολικά 13 βιβλιοθήκες από όλη τη χώρα (10 Δημόσιες, μία Δημοτική καθώς και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και η Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής) οι οποίες συνεργάζονται με  14 Γενικά Λύκεια της περιοχής τους στην εκπόνηση των Δημιουργικών Εργασιών.